Om snublesten

Ideen til snublesten kommer fra den tyske kunstner Gunter Demnig. Han lagde den første sten til minde om ofre for Holocaust i Köln i 1992.

Det, som startede som et lokalt projekt til minde om nogle enkelte jødiske ofre for Holocaust, har siden udviklet sig til et af Europas største kunstprojekter. Det tyske ord, Stolperstein, oversat til snublesten på dansk, henviser til Demnigs intention om, at beskueren skal snuble over fortiden og blive påmindet om det menneske, som havde sin sidste frivillige bopæl på det sted, hvor stenen ligger.

De fleste ofre for Holocaust var af jødisk tro og derfor er de første snublesten lagt til minde om jødiske ofre. Med tiden har Demnig udvidet projektet og der findes nu snublesten til minde om udvisningen og udryddelsen af jøder, roma og sinti, homoseksuelle, politisk forfulgte, Jehovas vidner og ofre for det nazistiske eutanasi program.

Hver enkel sten er håndlavet og den unikke sten bevarer mindet om det unikke individ som mistede livet som følge af Holocaust.

Der findes nu flere end 74.000 snublesten i Europa, Danmark bliver land nummer 26 hvor stenene findes. På projektets tyske hjemmeside findes flere informationer, læs mere på stolpersteine.eu.

I Danmark har fokus ofte været på redningen af danske jøder til Sverige i 1943. Men på trods af de mange overlevende var der stadig ofre for Holocaust i Danmark

Arbejdet med at finde og dokumentere ofre for Holocaust i Danmark pågår stadig og der findes langt flere ofre end de tolv individer der nu nedlægges snublesten for.

1/1
Snublestensgruppen i Danmark

I Danmark såvel som i andre lande blev initiativet til nedlæggelse af snublesten taget af privatpersoner som af den ene eller anden grund havde en tilknytning til ofrene eller til dokumentation og formidling af Holocaust.

I arbejdet med at få de første snublesten til Danmark indgår flere personer herunder Vilhjálmur Örn Vilhjálmsson, Silvia Goldbaum Tarabini Fracapane, Henriette Harris, Charlotte Thalmay, Karin Sitring, Nili Baruch, Rasmus Therkildsen m.fl. Omkostningerne til de første snublesten i Danmark er dækket af Ernst og Vibeke Husmans Fond og virksomheden Dönerkind.

Hvis du har spørgsmål til snublestensprojektet i Danmark eller vil medvirke til at flere ofre kan mindes, så er du velkommen til at tage kontakt til snublestensgruppen eller starte din egen indsamling. For 120€ kan individer eller virksomheder blive fadder for en snublesten.

Kontakt.

©2019 by Snublesten i Danmark.