top of page
Search
  • sf9014

Axel Mogens Metz (1903-1944)

Axel Mogens Metz blev født i København i 1903. Hans skolegang foregik på Krebs Skole, og senere læste han jura på Københavns Universitet. I 1934 blev han gift med Magna, født Hildesheim. Magna var også fra København. Efter brylluppet flyttede de til Odense, hvor Metz fik ansættelse som advokat hos advokat O. Jensen. I 1935 blev de forældre til sønnen Steen.

Axel Metz var glad for naturen. ”Min far gik på jagt på Fyn. Jeg tror nok, at han og hans jagtkammerater skød fasaner. Jeg kan også huske, da min far lærte mig at cykle. Jeg mener, at jeg var fem år gammel. Han løb ved siden af mig. Og han blev forpustet”, fortæller Steen Metz.


”Vi boede altid i en lejlighed, så vi havde ikke adgang til en have. Men min far fik en kolonihave tæt ved vores lejlighed. Her lærte jeg at gro radiser, salat og blomster fra frø. Jeg kan huske, at jeg solgte radiser og andre grøntsager til min mor. Måske det var begyndelsen til min forretningskarriere?”, siger han.


I oktober 1943, en uge før sin 40-års fødselsdag, blev Axel Metz sammen med sin kone og lille søn arresteret og deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt af den tyske besættelsesmagt. Steen var på det tidspunkt otte år og gik i tredje klasse på Henriette Hörlücks Skole i Odense. Også Axels mor og hans bror Carl og dennes familie blev deporteret til Theresienstadt.

I Theresienstadt blev Axel Metz sat til at lave hårdt vejarbejde. Den 12. marts 1944 døde han af sult efter at have tilbragt det sidste par måneder stærkt underernæret i lejrens sygehusbarak. Hans vægt var da reduceret med halvtreds procent. Pakkerne fra Danmark med fødevarer, tøj og vitaminer ankom først fra april 1944, altså for sent til at hjælpe Axel Metz.

Steen og Magna og resten af familien overlevede. De vendte i april 1945 hjem til Danmark med de Hvide Busser.


Hjemme igen fandt mor og søn deres lejlighed på Hjallesevej udlejet til andre mennesker. De måtte bo hos venner, indtil de fik en ny lejlighed. På Befrielsesdagen den 5. maj 1945 fyldte Steen ti år. Som ung mand fik Steen Metz arbejde hos Plumrose. Først rejste han til England, siden til Canada og så til USA, hvor han har boet siden begyndelsen af 1960’erne. Efter sin pension i 1999 har han bidraget til erindringskulturen ved at fortælle om det, han oplevede under nazismen.

”Jeg ærer min far ved at tale til skoleelever og andre mennesker om mine erfaringer fra Theresienstadt. Siden 2012 er det blevet til mere end 90.000 tilhørere i alt”, siger Steen Metz.

Af Henriette Harris (Snublestensgruppen i Danmark) i samarbejde med Steen Metz, søn af Axel Mogens Metz.


196 views0 comments

Recent Posts

See All

Den 4. Maj 1945 da befrielsen i Danmark var en realitet, kunne min dengang 17-årige far Søren Ulrich Haae Laub vende tilbage til bopælen Henningsens Alle 19 i Hellerup. Han var gået under jorden 16. f

bottom of page