top of page
Search
  • sf9014

Familien Fürst

Nansensgade 52


Alfred og Anna FürstAlfred Avraham Fürst var født i Hornstein i Østrig 26. oktober 1905. Anna Fürst, født Levin var født i København den 5. januar 1907 og var nummer tre ud af en søskendeflok på seks.


Alfred kom til Danmark i 1930erne for at lære landbrug og herfra tage videre til Palæstina for at hjælpe med at opbygge landet, men da han mødte Anna Levin blev han i København og de blev gift i Københavns Synagoge den 15. april 1943.


De startede livet sammen i en

lejlighed i Nansensgade 52 i stuen,

Anna og Alfred Fürst fotograferet i 1954


men blev taget af Gestapo den 6. oktober 1943 i området omkring Gilleleje, mens de var på flugt og blev sendt først til Horserødlejren og den 13. oktober 1943 videre til Theresienstadt.


Anna var gravid, da hun ankom til Theresienstadt. Hun fik lov at føde på hospitalet i lejren, men da alle var underernærede, havde hun ikke nok mælk, så datteren Hennie gik på omgang hos alle kvinderne for at få nok mælk i sig. Annas job i lejren var at passe de offentlige vandhaner, som var anbragt på gaderne i Theresienstadt.


Alfred, Anna og Hennie blev befriet af De hvide Busser i april 1945 og kørt tilbage gennem Danmark og videre til Strängnäs i Sverige, ikke langt fra Stockholm. Her opholdt de sig en måneds tid indtil de efter befrielsen endelig kunne komme tilbage til Danmark.


Alfred var fabrikant og havde en handske – og skindfabrik i Schacksgade 10 i indre København. Anna, der var uddannet modist, arbejdede også i fabrikken.


Alfred gik bort i 1986 og Anna i 1991.


Skrevet af Alfred og Annas børnebørn, Monica Fingeret, Nina Green og Allan Levin


Se også biografien over familien Levin her på siden.Hennie Levin født Fürst


Hennie Levin er født i Theresienstadt den 31. marts 1944. Hun er opkaldt efter sin mormor Hennie Levin f. Rachelsohn. Hun overlevede lejren, som kun meget få nyfødte gjorde, og kom tilbage til Danmark med De hvide Busser sammen med sine forældre, Anna og Alfred Fürst.


Hennie gik på den jødiske skole - Carolineskolen. Senere uddannede hun sig til kontorassistent og hun blev gift med Leonard Levin fra Oslo, Norge i Københavns Synagoge den 27. maj 1969. De boede i København og fik tre børn, Monica, Nina og Allan.


Hennie Fürst fotograferet i 1957


Hennie lever i bedste velgående den dag i dag. Leonard gik bort i 2009. Hun nyder sin børn, svigerbørn, 15 børnebørn og et enkelt oldebarn bosat i hhv. Australien, England og Belgien.
Måtte hun leve til 120 år!!


Skrevet af Monica Fingeret, Nina Green og Allan LevinHennie og Leonard Levin fotograferet ved deres bryllup i Synagogen den 27. maj 1969

168 views0 comments

Recent Posts

See All

Den 4. Maj 1945 da befrielsen i Danmark var en realitet, kunne min dengang 17-årige far Søren Ulrich Haae Laub vende tilbage til bopælen Henningsens Alle 19 i Hellerup. Han var gået under jorden 16. f

bottom of page