top of page
Search
  • sf9014

Jacob Thalmay (1904-1945)

Updated: Aug 20, 2021

Jacob Thalmay blev født den 21. januar 1904 i Warszawa, Polen. Han og hans fire andre søskende kom til Danmark i 1905 med deres forældre Lipa og Hannah. Han giftede sig med Johanne Bornstein i 1934, og de havde en søn, Bent, som blev født i 1935.


Jacob blev udlært som optiker og havde sin egen butik i centrum af København. Han havde et stort talent for musik og var flydende på mange sprog, det vil sige fransk og tysk, foruden jiddisch, polsk og dansk.


Aktiv i modstandskampen under 2. verdenskrig.


I begyndelsen af Anden Verdenskrig blev Jacob involveret i den danske modstandsbevægelse. Han blev tilknyttet Flygtningetjenesten og Studenternes Efterretningstjeneste. Hans dæknavn i modstandskampen var Bent Jacobsen. Den illegale organisation, Studenternes Efterretningstjeneste, beskæftigede sig foruden illegalt bladarbejde og mindre sabotageaktioner, især med illegalt rutearbejde efter september 1943. Under jødeflugten sendte organisationen et stort antal jøder til Sverige.


I 1943 sendte han sin kone og søn på en fiskerbåd til det neutrale Sverige som de fleste danske jøder. Jacob besluttede dog at blive i Danmark og fortsætte arbejdet med at redde andre.


Han indså, at en del af familien var blevet fanget og sendt til Theresienstadt koncentrationslejr. Han klædte sig ud som nazist, gik til Gestapos hovedkvarter og forsøgte at få dem sendt tilbage til Danmark. Desværre blev han genkendt af en dansk-islandsk nazi-kolaborator, som kendte ham fra tidligere.


Jacob blev anholdt af nazisterne og var igennem flere fængselsophold i Danmark, før han d. 20. januar 1944, blev sendt til koncentrationslejren Sachsenhausen.

I august 1944 blev han overført til Auschwitz og var med på dødsmarchen til Mauthausen (Melk), hvor han kollapsede og døde den 9. marts 1945.


Som hæder for sin indsats i modstandskampen, kan man finde hans navn på den store mindetavle i Mindelunden over de faldne frihedskæmpere som døde og aldrig vendte hjem til Danmark.

Jacob Thalmay (th) med sin familie


1,606 views0 comments

Recent Posts

See All

Den 4. Maj 1945 da befrielsen i Danmark var en realitet, kunne min dengang 17-årige far Søren Ulrich Haae Laub vende tilbage til bopælen Henningsens Alle 19 i Hellerup. Han var gået under jorden 16. f

bottom of page