top of page
Search
  • sf9014

Leon Ruben (1895-1944)

Leon Abraham Ruben blev født i København den 8. februar 1895 som den ældste af 11 børn af Julius og Sara Ruben.

Han gik i gymnasiet på Vestre Borgerdyd skole. Derefter arbejdede han som bogholder for forskellige grønthandlere og trævareforretningen ved Grønttorvet.

Da han ikke kunne arbejde på shabbat, tog han bøgerne med hjem om fredagen, og sad så derhjemme og arbejdede om søndagen.

I 1921 giftede han sig med Betti Hildesheim, datter af Isaac Hildesheim og Caroline Jacobsen, fra Hamborg.

Parret boede i Römersgade, hvor deres børn Moses Männi, Daniel og Judith blev født. Ca. 1926 flyttede familien til Egilsgade 29A, hvor den yngste datter, Klara, blev født.

Alle fire børn gik i Sundbyvester skole, hvor Leon Ruben var medlem af forældrerådet i mange år.

Leon Ruben holdt af at tegne karikaturer, en hobby han udøvede med stort talent. Nogle af hans tegninger er udstillet på det Jødiske Museum.

Familien var medlemmer af Mosaisk Trossamfund, og gik i synagogen hver lørdag.

Under besættelsen var Leon Ruben husvagt i opgangen, ved luftalarm skulle han sørge for at alle kom ud af deres lejligheder og ned i beskyttelsesrummet.

Sent om aftenen den 1 oktober 1943 blev hele familien taget af tyskerne og dagen efter deporteret til Theresienstadt. Her døde Leon Ruben den 15 februar 1944.

Leon Ruben med hustruen Betti
Leon Ruben med sin hustru Betti.

218 views0 comments

Recent Posts

See All

Den 4. Maj 1945 da befrielsen i Danmark var en realitet, kunne min dengang 17-årige far Søren Ulrich Haae Laub vende tilbage til bopælen Henningsens Alle 19 i Hellerup. Han var gået under jorden 16. f

bottom of page