top of page
Search
  • sf9014

ROSALIE GALATHEA SALOMON (1860-1943)

Updated: Jul 30, 2020


Rosalie Galathea Cohen Salomon (1860 - 18.11. 1943 i Theresienstadt) blev taget af tyskerne 2. okt. 1943 på sin bopæl, Vester Voldgade 92, København K.

Af hendes lille beskedne digt fremgår det, at hun var journalist og dyreven: Vi arvede en marmor-mindesten, anbragt på en nu nedlagt hundekirkegård, med inskriptionen: “Her hviler Dachs.” - Hun fik efterfølgende en ny hund, der begravedes samme sted. Sparsommeligt (sic!) bekostede hun ikke en ny sten, men nøjedes med - efter punktummet - med en lille tilføjelse: “. og Ib”. Hendes efter sigende betragtelige arv tilfaldt samme hundekirkegård til familiens store moro.


Det siges også, at hun til de enkelte, tilfældige tilskuere, der overværede tilfangetagelsen, råbte, at de skulle tage vare på hendes kanariefugl.


En kusine til min farmor, Adda Linvald, født Hannover Cohen, skulle have advaret den 83-årige, blinde og sukkersyge gamle dame, da hun for natten kunne bo hos naboen. Men kusinen nænnede ikke at forskrække tante Rosalie med det resultat, at hun efter sigende blev taget i nattøj og båret ned til tyskernes “prærievogn”, en åben lastvogn med lærredtag, og herfra bragt ombord  på opsamlingsbåden, der lå på Langelinie. Hun døde kun halvanden måned senere i Theresienstadt.


Teksten er skrevet af Just Linvald

301 views0 comments

Recent Posts

See All

Den 4. Maj 1945 da befrielsen i Danmark var en realitet, kunne min dengang 17-årige far Søren Ulrich Haae Laub vende tilbage til bopælen Henningsens Alle 19 i Hellerup. Han var gået under jorden 16. f

bottom of page